Kapor
A kapor olyan fűszernövényünk, amit mindenki ismer, s vagy szereti, vagy utálja. Az én férjem egyenesen ki nem állhatja, még a szagát sem hajlandó elviselni.
Ettől függetlenül rengeteg jó tulajdonsága van, s mint gyógynövényt már az egyiptomiak is ismerték. Ők a belőle főzött teát fejfájás ellen használták. Napjainkban elsősorban bélpangás ellenszereként, emésztést segítőként, májműködést támogatójaként használjuk. Fokozza az étvágyat, és kiváló szélhajtó.
A vér normál koleszterin szintjének fenntartásában is jótékonyan működik közre, valamint csökkenti a vérnyomást is. Bizonyos szívbetegségeknél is használhatjuk kiegészítő kezelésként, mint például az angina pectoris esetében, mert javítja a szívizom vérellátását. Van egy enyhe vízhajtó hatása is.
Tea készítésnél 1 evőkanál kaprot adnak 2 dl vízhez, majd fél óra pihentetés után leszűrik. Magjából olaj készül.
Forrás:
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
www.napidoktor.hu
Horváth Erzsébet
Gyógynövény szakértő
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu