Homoktövis
Az őszi esős napok beköszöntével a hangulatunk is kezd a mélyponton felé közelíteni, ahogy az immunrendszerünk védekezőképessége is. Mi segíthet abban, hogy könnyebben, energikusabban vegyük az influenzás időszakot?
Először is a homoktövis kivonatot ajánlanám. Ezt a hazánkban védett gyógynövényt 1985-től hivatalosan is termesztik a kimagasló C-vitamin (tízszer nagyobb, mint a citromé), karotinoid, mikroelem és zsírsav tartalma miatt.
A zord éghajlatú népeknél (Kína, Mongólia, Oroszország) nagy becsben tartják, hiszen jól tűri a hideget és a szárazságot, ezért az ott élő népeknek ez a fő C-vitamin forrása. Használatáról a VII. századi tibeti írások tanúskodnak.
A gyümölcse nagyon gyorsan romlik, ezért szüretelés után azonnal hűtőházba vagy a feldolgozás helyére szállítják. Nyersen, befőttként, lekvárként vagy ivóléként is fogyaszthatjuk. Személy szerint én az tiszta homoktövislét almalével keverem, mert akkor nem olyan savanyú. A magjából olajat nyernek ki, amit a hámszövetek gyógyítására használják, illetve anti-aging hatása miatt az érett bőr táplálására. Simábbá, rugalmasabbá teszi a bőrt.
Különösen ajánlom ezt a növényt azoknak, akiknek megnövekedett vitaminszükségletük van, mint például betegségből lábadozóknak, sportolóknak, állapotos kismamáknak.
Mellékhatása nincs, de kerüljük az esti fogyasztását, mert élénkít. Ajánlott fogyasztási mennyisége 1-3 evőkanál naponta egy pohár vízben elkeverve.
Horváth Erzsébet
Gyógynövény szakértő
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu