Áfonya
Az áfonya egy lombhullató cserje, aminek magassága 15-60 cm. Leginkább erdei fenyvesekben, bükkösökben él. Termése kékesfekete, hamvas, levelei csipkésen fogazottak. Hatóanyaga: ericolin, almasav, citromsav, csersav, festékanyagok, vas, C-, K-, B-, E-, és A-vitamin.
Bogyóját és leveleit is hatékonyan fel tudjuk használni. A bogyója alacsony kalóriatartalmú, lassú felszívódású szénhidrát, fontos élelmiszer rostokat tartalmaz, amik gyorsítják a belekből a salakanyagok kiürülését. Ha a szervezetben túl sok méreganyag raktározódik el, az nemcsak a bőrön látszik meg, hanem a belső szerveinket is megbetegíti.
A fekete áfonya mélykék színét az antocianinok adják, amelyek jó hatással vannak a sejtfalak rugalmasságára, s segítenek eljutni a vért még az alsó végtagokba is. Vérhígító hatása van, ami megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, ezáltal csökkenti a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A szem különösen érzékeny, számára különösen fontos, hogy megfelelő keringésünk legyen. Az áfonya rendszeres szedése csökkenti azt az időt, ami a szemnek szükséges, hogy a sötéthez alkalmazkodjon. Ha az agynak jobb a vérellátása, hosszútávon megelőzni az időskori demenciát.
A gyümölcs flavonoidja növelik a gyomor nyálkatermelését, így elkerülhetjük a gyomorfekélyt, mivel védőréteget képez a gyomron. Az idősebb emberek, akik krónikus vastagbélhuruttal küszködnek, azoknak tudom ajánlani az áfonyabort. Lekvárját tartós hasmenés esetében adhatunk gyerekeknek is. A szárított gyümölcs lázcsökkentő, hasmenés és vérhas esetén is adható. Magából a gyümölcsből egyszerre ne együnk túl sokat, mert fejfájást okozhat.
A leveléből készült tea a cukorbetegség egyik legnagyobb ellenszere. Megakadályozza, hogy a cukor felhalmozódjon a szervezetben. Teája: 2 kávéskanál levelet 2,5 dl vízben leforrázunk, majd 10-15 percre lefedjük. Napi két csészével lehet belőle inni.
A vörösáfonya gyümölcsét alkalmazhatjuk vérhas, belsővérzés, fehérfolyás esetén. Leveléből nyert főzet felfázásra, húgyutak bakteriális fertőzésére kitűnő.
Kozmetikumokban a termését használjuk fel, mivel összehúzó, antibakteriális hatása van. Csökkenti a hajszálerek törékenységét.
Forrás:
Boruzs János: Hasznos tanácsok hazai gyógynövényekhez
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
Dr. Lenkei Gábor: Kézikönyv szépülni vágyóknak
www.biocity.hu
Horváth Erzsébet
Gyógynövény szakértő
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu